Կարիեսն ատամի կոշտ հյուսվածքներում ընթացող բարդ, դանդաղ պաթոլոգիական գործընթաց է, որն առաջանում է անբարենպաստ արտաքին և ներքին գործոնների հետևանքով:

Խոռոչների վնասվածքի առաջացման վրա ազդող հիմնական գործոններն են՝ բերանի խոռոչի անբավարար հիգիենան, ծխելը, սթրեսը, սննդի շատ օգտագործումը, շաքարով հարուստ մթերքների օգտագործումը և այլն:


Որպես կանոն՝ կարիես ունեցող ատամը ոչ մի կերպ չի տարբերվում, և կարող եք նույնիսկ չիմանալ, որ կարիես ունեք:

Սակայն որոշ ժամանակ անց կարիեսով վնասված ատամը կարող է սկսել քայքայվել և առաջացնել ատամի ցավ, զգայնություն սառը կամ տաք սննդի նկատմամբ:

Եթ կարիեսի խնդիր ունեք, ձեզ պետք կլինի ձվի կեղևից ատամի մածուկ:

Վերցրեք քառորդ բաժակ փոշիացրած կեղև, որը կարող եք ստանալ կեղևը բլենդերով մանրացնելով: Այդ փոշին խառնեք մի քանի կաթիլ անանուխի յուղի և 2 ճ/գ կոկոսի յուղի հետ:

Լավ խառենք բոլոր բաղադրիչները, ավելացրեք 1 ճ/գ կերակրի սոդա: Շարունակեք խառնել բաղադիչները, մինչև մածուկ ստացվի: Մածուկը պահեք լավ փակած տարայով:

Մածուկն օգտագործեք օրը 3 անգամ և կազատվեք ատամնաբուժական խնդիրներից: