Սանկտ Պետերբուրգի Ն.Ի. Պիրոգովայի անվան համալսարանի բարձր բժշկական տեխնոլոգիաների կլինիկայի մասնագետ Լիդիա Սոպրունը խոսել է այն մթերքների մասին, որոնք կարող են հանգեցնել շաքարախտի։

Պրայմ գործակալությանը տված հարցազրույցում նա նշել է, որ օրգանիզմի համար վնասակար են սոուսները, կետչուպը, հացը, երշիկեղենը, ֆասթֆուդը, պահածոները, թթու բանջարեղենը, սուշին և ռուլետները, ինչպես նաև շաքարով հարուստ մթերքները։ Շաքարավազը շատ է խաղողի, խնձորի, դեղձի, չրերի մեջ, հավելել է Շոպրունը։

Չնայած այն հանգամանքին, որ մայոնեզը պետք է ունենա զրոյական գլիկեմիկ ինդեքս՝ սոուսի սկզբնական բաղադրատոմսը չունի ածխաջրեր, գործնականում այն ​​կարող է պարունակել նուրբ ածխաջրեր, ասում է նա: Սա հատկապես ճիշտ է առանց ճարպի տարբերակի: Քանի որ ճարպերը հեռացնելիս հյուսվածքը պետք է վերականգնվի մալտոդեքստրինի կամ այլ բարդ օսլայի պատճառով:

Սոպրունը նաև ընդգծել է, որ թթվասերը պարունակում է ավելի քիչ ճարպ, բայց ավելի շատ ածխաջրեր, քան մայոնեզը։ Միջին հաշվով 100 գ թթվասերը կարող է պարունակել մինչև 5-7 գ ածխաջրեր։ Միևնույն ժամանակ, կաթնաշաքարի պատճառով թթվասերի ինսուլինի ինդեքսն ավելի բարձր է, քան գլիկեմիկ ինդեքսը, ինչպես ցանկացած կաթնամթերքի դեպքում:

Բժիշկը խորհուրդ է տվել գնելուց առաջ կարդալ ապրանքի բաղադրությունը՝ հաշվի առնելով ձեր ունեցած հիվանդությունների առկայությունը։