Սննդաբան Ելենա Սոլոմատինան զգուշացրել է, որ վաղ ձմերուկը կարող է վտանգավոր լինել օրգանիզմի համար։ Նրա խոսքերը մեջբերում է «Երեկոյան Մոսկվա» հրատարակությունը։
Չնայած նրան, որ ձմերուկի սեզոնը կսկսվի միայն երկու ամիս անց, մեր սուպերմարկետներում դրանք կարելի է գնել նաև հիմա։ Սոլոմատինան կարծում է, որ ավելի լավ է դա հետաձգել։ Նրա խոսքով՝ վաղ ձմերուկը հաճախ հասունանում է աճի խթանիչների կիրառմամբ, ուստի պարունակում է մեծ քանակությամբ նիտրատներ, որոնք որոշակի պայմաններում վերածվում են նիտրիտների։
«Դրանք կարող են հեմոգլոբինը վերածել ոչ ակտիվ ձևի: Այսպիսով, բջիջների աշխատանքը խաթարվում է, հյուսվածքներն ու օրգանները ունենում են հիպոքսիա», – բացատրել է նա: Առավել վտանգված են հղի կանայք և երեխաները:
Սոլոմատինայի խոսքով՝ վտանգավոր ձմերուկը հեշտ է ճանաչել արտաքին տեսքից։
«Նման պտուղն ունի սպիտակ կամ դեղին շերտեր և ոչ սախարինային միջուկ։ Ավելին, չպետք է կենտրոնանալ գույնի վրա, քանի որ հատապտուղը կարող է հասուն տեսք ունենալ, բայց հասուն չլինել»,- ասել է նա։
Սննդաբանը հիշեցրել է, որ նույնիսկ լավ ձմերուկը պետք է չափավոր ուտել։ «Ես խորհուրդ չեմ տալիս չչարաշահել ձմերուկը շաքարային դիաբետով, ինսուլինակայունությամբ և ավելորդ քաշ ունեցող մարդկանց։ Ձմերուկի վրա կարելի է մեկ բեռնաթափման օր կազմակերպել։ Սա կնվազեցնի կալորիաների քանակը: Այնուամենայնիվ, ավելի լավ է մի քանի կտոր ուտել և այդքանով սահմանափակվել»,- ասել է նա: