Գիտնականները պարզել են, որ որոշ եթերային յուղեր կարող են կասեցնել քաղցկեղի զարգացումը:
Բրյուս Տայնիոն՝ Արևելյան Վաշինգթոնի Համալսարանի գյուղատնտեսական ֆակուլտետի ղեկավարը, ուսումնասիրում է եթերային յուղերի ազդեցությունը մարդու օրգանիզմի վրա: Նա եկել է այն եզրակացության, որ արոմաեթերների մեծամասնության հաճախականությունը 52 ՄՀց է, իսկ վարդի եթերային յուղինն առավելագույնն է՝ 320 ՄՀց:
Եթերային յուղերի հատկությունները
1. Լյարդի քաղցկեղ՝ լադանի եթերային յուղ
Ապացուցված է, որ այս եթերային յուղն ունակ է դիմակայել քաղցկեղային բջիջների աճին և կարգավորում է առողջ բջիջների կենսական ցիկլը:
2. Թոքերի քաղցկեղ՝ լադանի յուղ
Լադանի յուղն արդյունավետ է դեղակայուն քաղցկեղային բջիջների դեմ:
3. Կրծքագեղձի քաղցկեղ՝ երիցուկի, դարչինի և ծոթորի յուղ
Այս յուղերը բացի հակաքաղցկեղային ակտիվությունից ունեն նաև բարձր հակաբակտերիալ արդյունավետություն: Սուսամբարի եթերային յուղը ևս արդյունավետ է կրծքագեղձի քաղցկեղի դեմ:
4. Մելանոմա՝ լավանդայի, երիցուկի յուղ
Երիցուկի և լավանդայի հավելումներով վաննաներն ունակ են նվազեցնել ցավը: Անհրաժեշտ է ընդամենը 2-3 կաթիլ յուղ ավելացնել:
5. Լեյկեմիա՝ քեմոնի, ռոզմարինի յուղ
Այս եթերային յուղերը խորհուրդ է տրվում օգտագործել նաև որպես կանխարգելիչ, իմունիտետը բարձրացնող միջոցներ:
6. Ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղ՝ լավանդայի յուղ
Անհրաժեշտ է օգտագործել միայն մաքուր յուղեր: Ներքին ընդունման դեպքում անհրաժեշտ է օգտագործել 1-3 կաթիլ 3-4 շաբաթվա ընթացքում: Պարտադիր է էմուլգատորների օգտագործումը (մեկ ճաշի գդալ մեղր, օշարակ կամ սերուցք):
Այրող յուղերի դեպքում անհրաժեշտ է փոքրիկ հացային պատիճներ պատրաստել. փափկեցնել հացի միջուկը և կաթեցնել եթերային յուղը՝ պահպանելով անհրաժեշտ դոզավորումը:
Արտաքին կիրառման դեպքում որպես հիմք կարող եք օգտագործել ձիթապտղի յուղը, որին պետք է ավելացնել 1-3 կաթիլ եթերային յուղ:
Հարկ է նշել, որ եթերային յուղերն արդյունավետ են նաև քիմիոթերապիայի տհաճ հետևանքների դեմ պայքարում: