Ոչ միայն քաղցր, այլև ոչ քաղցր մթերքները կարող են կտրուկ բարձրացնել արյան մեջ շաքարի մակարդակը: Դրանց հիմնական հատկանիշը բարձր գլիկեմիկ ինդեքսն է (GI), որը ցույց է տալիս ածխաջրերի կլանման արագությունը։ Որքան բարձր է GI-ն, այնքան նրանք ավելի արագ են բարձրացնում արյան մեջ շաքարի մակարդակը: Այս մասին ասել է SM Clinic-ի էնդոկրինոլոգ և սննդաբան Օքսանա Միխալևան:
«GI-ի բարձր մակարդակ ունեցող մթերքների կանոնավոր օգտագործումը խանգարում է նյութափոխանակությունը, սով է առաջացնում և ակտիվացնում ճարպակալումը: Բացի այդ, բարձր GI մթերքների ավելցուկը կարողէ առաջացնել է 2-րդ տիպի շաքարախտ»,- ընդգծել է բժիշկը։
Բարձր GI (70 միավորից) բնորոշ է քաղցրավենիքին, ցորենի ալյուրին, բրնձին, կարտոֆիլին, արիշտային լուծվող շիլաներին, գազավորված ըմպելիքներին և խմորեղենին։ Այս խումբը ներառում է նաև մրգեր և բանջարեղեն, ինչպիսիք են ձմերուկը, սեխը, թուզը, թութը և գազարը: Ցածր GI բնորոշ է խոշոր հացահատիկային մթերքներին, հատիկեղենին, բանջարեղենին, հատապտուղներին և ոչ շատ քաղցր մրգերին: